Jak zrobić jabłecznik?

Jabłecznik

Wspaniały zapach jabłecznika zawsze będzie kojarzył mi się z domem rodzinnym. Delikatnie kwaśne idealnie smakowały zaraz po wyciągnięciu z pieca, jak i na drugi dzień. Oto przepis prosto od mojej mamy: jak zrobić jabłecznik. Smacznego!

Potrzebne składniki:
3 szklanki z czubkiem mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
3/4 szklanki cukru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu lub wódki,
2 żółtka,
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli,
1 kg kwaśnych jabłek lub 1 duży słoik musu jabłkowego,
cukier do smaku,
2 łyżeczki cynamonu.

W misce wymieszaj suche składniki, dodaj pozostałe składniki, posiekaj nożem i szybko wyrób kruche ciasto.
Uwaga: kruche ciasto długo wyrabiane będzie twarde.
Wyrobione ciasto podziel na dwie części i włóż do lodówki na ok. 1/2 godziny.
W tym czasie przygotuj nadzienie jabłecznika.
Obrane jabłka pokrój na ćwiartki, wrzucić do rondla i podduś stale mieszając. Gdy jabłka się rozpadną zdjąć z ognia dodać cukier do smaku (jabłka powinny być kwaskowe) i cynamon. odstaw do ostygnięcia.
Prostokątną blaszkę średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki rozwałkuj (najlepiej włożyć między 2 warstwy folii spożywczej i wałkować) i wyklej nim blaszkę. Na ciasto wyłóż masę z jabłek. Drugą cześć ciasta zetrzyj na tarce i wysyp równomiernie na jabłka albo cienko rozwałkuj i wyłóż na jabłka i ponakłuwaj widelcem. Obydwa sposoby są równie dobre.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (w zależności od piekarnika).
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Jabłecznik można jeść na ciepło z bitą śmietaną lub lodami albo na zimno, wtedy najlepszy jest na drugi dzień.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Jak zrobić jabłecznik?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 Comments

  1. Uwielbiam jabłecznik. To jedno z moich ulubionych dań. Mam nadzieję, że już niebawem nauczę się jak zrobić jabłecznik i to właśnie on stanie się moim daniem popisowym.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Comment.