Jak zrobić kotlety mielone?

Jak zrobić kotlety mielone, fot. flickr.com/cyclonebill/cc

Kotlety mielone to chyba jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. I nie ma w tym nic dziwnego, nie dość, że świetnie smakują to jeszcze można je niezwykle szybko przygotować. Dlatego też warto jest nauczyć się, jak zrobić kotlety mielone.

Przepis na kotlety mielone

Czas przygotowania: 35 minut

Potrzebne składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (łopatka, karkówka)
1 bułka kajzerka
1 jajko
1 średniej wielkości cebula
opcjonalnie ząbek czosnku
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego albo sól, pieprz do smaku prawdziwy lub ziołowy, ewentualnie wg uznania odrobina majeranku, papryki mielonej lub posiekana natka pietruszki
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę i ewentualnie czosnek drobno posiekać.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą, posiekaną bułkę oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodajemy majeranek, mieloną paprykę lub natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić ręką.
Uwaga: Jeśli dodajemy gotową przyprawę do kotletów mielonych nie dodajemy innych przypraw ani soli lub tylko delikatnie dosalamy (należy spróbować czy masa mięsna jest wystarczająco słona).
Formować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Ciekawostki*

W Małopolsce kotlety mielone nazywa się sznyclami.
Niektórzy do zrobienia kotletów mielonych używają mięsa mięsa drobiowego, wołowiny lub nawet dziczyzny.

 

* źródło: Wikipedia

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Jak zrobić kotlety mielone?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Comment.