Jak zrobić leczo?

Jak zrobić leczo, fot. sxc.hu/djackson44

Leczo to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni węgierskiej. Proste i szybkie w przygotowaniu jest świetną propozycją, którą z powodzeniem można podawać na co dzień. Leczo najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy w sklepach zaczynają pojawiać się świeże warzywa. Te bowiem są podstawą dania.

Przepis na leczo

Czas przygotowania: 25-35 minut

Potrzebne składniki:
40 dag kiełbasy
2 średniej wielkości papryki (najlepiej różne kolory)
4 średniej wielkości pomidory
2 średniej wielkości cukinie
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Do sporej wielkości garnka wlej olej. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie wrzuć do garnka, aby się zaszkliły. Obierz cukinie i pokrój w grubą kostkę. Dorzuć do cebuli i czosnku. Ze środka papryk usuń gniazda z nasionami, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników. Teraz kolej na pokrojoną kiełbasę. Do osobnego naczynia połóż ponacinane pomidory i sparz wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z resztą składników. Gdy całość zacznie się gotować, przypraw do smaku solą oraz pierzem. Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Jak zrobić leczo?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Comment.