Jak zrobić lukier?

Jak zrobić lukier

Jak zrobić lukier? To jeden z tych tajników kulinarnych, który, prędzej czy później poznaje każdy z nas. Okazuje się bowiem, że ta ciesząca się tak sporą popularnością polewa powstaje z połączenia cukru i wody. Poniżej szczegółowy przepis na to, jak zrobić pyszną, domową polewę.

Woda, sok z owoców (najczęściej świeżo wyciśnięty z cytryny) oraz cukier puder. Tyle składników wystarczy by zrobić pyszny lukier. Gdy już będzie gotowa można wykorzystać ją do ozdobienia naszych wypieków.

 

Jak zrobić lukier cytrynowy

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • woda

Do średniej wielkości miseczki przelej sok z cytryny. Zwróć uwagę, aby nie trafiły do niej resztki miąższu, wtedy lukier, nie będzie miał kremowej konsystencji! Następnie dodaj do soku trzy łyżki gorącej wody. Teraz pora na cukier puder. Dodawaj go stopniowo, przesiewając przez sito. Jeśli całość będzie zbyt rzadka, dodaj go więcej. Ponieważ lukier szybko zastyga, najlepiej wykorzystać go zaraz po przygotowaniu.

 

Jak zrobić zielony lukier

  • pół szklanki cukru pudru
  • garść liści mięty
  • woda

Przygotowanie zielonego lukru jest tak samo proste, jak tego cytrynowego. Zamiast soku z cytryny dodajemy jedynie utarte wcześniej w moździerzu listki świeżej mięty i gotowe!

 

Jak zrobić lukier plastyczny do dekorowania tortów

  • 50 dag cukru pudru
  • 30 ml wody (koniecznie gorącej)
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ewentualnie barwnik spożywczy (w wybranym kolorze)

Gorącą wodę przelej do miski, a następnie rozpuść w niej żelatynę (mieszaj tak długo, aż znikną „kryształki”). Teraz kolej na glukozę. Gdy ta również się rozpuści, przygotuj drugą miskę. Wsyp do niej 1/3 cukru pudru, a następnie zgniatając dodawaj płyn. Pozostałą część cukru dosypuj powoli. Gdy masa będzie gotowa, możesz dodać barwnik. Plastyczny lukier najlepiej wałkować na plastikowej stolnicy lekko pokropionej olejem lub posypaną mąką.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Jak zrobić lukier?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Comment.