Jak zrobić naleśniki?

Jak zrobić naleśniki?

Główną zaletą naleśników jest to, że można je przyrządzić szybko i na wiele sposobów. Obiad na słono, słodko lub ostro? Możliwości jest naprawdę wiele. Dlatego właśnie warto nauczyć się jak zrobić naleśniki.

Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Potrzebne składniki:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
2 jaja
woda (może być również gazowana)
sól
olej do smażenia

Nadzienie:
kostka półtłustego sera białego
śmietana (np. 18 proc.)
pół szklanki rodzynek
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Czas przygotowania: 30 minut

Do sporej miski przesyp mąkę, wlej mleko i dodaj jaja. Dokładnie wymieszaj. Gdy okaże się, że ciasto jest zbyt gęste, dolej wody, stale kontrolując jego konsystencję. Jeśli zamiast zwykłej użyjesz gazowaną, naleśniki będą bardziej pulchne. Na koniec dodaj szczyptę soli. Ta podkreśli smak naleśnikowego ciasta.

Rozgrzaną patelnię polej olejem. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio nagrzany, możesz rozpocząć smażenie. Jeśli nie masz wprawy w przygotowywaniu naleśników, odmierzaj porcje ciasta chochelką. Wylej zawartość jednej na patelnię i poruszaj nią tak, by ciasto rozlało się na całą powierzchnię. Po minucie odwróć na drugą stronę i smaż przez jakiś czas. Gotowe naleśniki układaj jeden na drugim na talerzu.

Do drugiej miski przełóż ser. Dodaj cukier puder i waniliowy, a następnie zalej całość śmietaną. Na koniec dodaj sparzone wcześniej rodzynki i wymieszaj.

Gdy naleśniki nieco przestygną, będziesz mogła je posmarować przygotowanym twarożkiem, zawinąć i podawać. Na pewno będą świetnie smakowały również udekorowane bitą śmietaną i świeżymi owocami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
Jak zrobić naleśniki?, 4.4 out of 5 based on 7 ratings

2 Comments

  1. Uwielbiam naleśniki z twarożkiem i rodzynkami. Jeszcze lepiej smakują, kiedy na ciepłe damy bitą śmietanę. Chociaż rozpływająca się, nie wygląda zbyt dobrze, to z pewnością świetnie smakuje :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Naleśniki są pyszne, ale raczej nie mam drygu do ich przygotowywania. Ciasto zawsze wychodzi mi albo za rzadkie, albo za gęste. Mam nadzieję, że dzięki temu artykułowi jak zrobić naleśniki, w końcu poznam "cudowną" recepturę

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Comment.