Jak zrobić omlet?

Jak zrobić omlet, fot. flickr.com/pacificbro/CC

Omlet, czyli pulchny placek przypominający naleśnika to pomysł Francuzów. Choć ci koncepcję  prawdopodobnie zaczerpnęli od starożytnych Rzymian, to właśnie ich uznaje się za królów tego dania. Nie dość, że udoskonalili jego smak, to jeszcze znacznie urozmaicili całą potrawę. Omlet na słodko, z szynką lub z warzywami. Możliwości jest wiele.

Omlet na osłodę

Składniki:
3 średniej wielkości jaja
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
szczypta soli
olej
bita śmietana
pół szklanki malin
pół szklanki jagód

Czas przygotowania: 10 minut

Oddziel białka od żółtek. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli, a następnie przesiej mąkę delikatnie mieszając. Na koniec dodaj żółtka i mleko i ponownie wymieszaj.
Rozgrzaną patelnię polej olejem. Wylej jedną trzecią ciasta, tak jakbyś smażyła naleśniki. Gdy zacznie się ścinać, przewróć na drugą stronę.
Gotowy omlet przełóż na talerz. Gdy troszkę przestygnie posyp placek owocami, a następnie złóż na pół. Wierzch udekoruj bitą śmietaną.
Gotowe!

Omlet na bogato

Składniki:
4 duże jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki mleka
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
5 plasterków szynki
olej
sól
pieprz

Czas przygotowania: 15 minut

Umytą paprykę pokrój w kostkę. Plasterki szynki wrzuć na rozgrzaną patelnię polaną olejem. Jajka wbij do miski, a następnie wymieszaj je z mąką i mlekiem. Wlej na patelnię i smaż przez minutę na małym ogniu. Dodaj paprykę. Gdy ciasto zacznie się ścinać, złóż omleta na pół. Gotowy placek przełóż na talerz i lekko dopraw solą oraz pieprzem.
Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (6 votes cast)
Jak zrobić omlet?, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

2 Comments

Leave a Comment.