Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką to idealny deser na początek lata. Ponieważ smakuje wyśmienicie, a do tego przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa, warto dowiedzieć się, jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Składniki
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szklanka mleka
4 jaja (3 żółtka i jedno całe)
50 g świeżych drożdży
1/3 kostki masła
rabarbar (ok. 8-12 łodyg)
Kruszonka:
szklanka mąki
szklanka cukru
pół kostki masła
Czas przygotowania: 1 h 45 min
Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie dodaj łyżkę cukru i niewielką ilość ciepłego, choć niezbyt gorącego mleka. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Do rondelka wlej mleko i dorzuć masło. Całość trzymaj na gazie dopóki się nie zagotuje, od czasu do czasu mieszając, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Gdy mieszanka będzie gotowa, wstaw rondel do zlewu z zimną wodą, niech przestygnie.
Do sporej miski wrzuć jedno cale jajko, trzy żółtka i cukier.
Wymieszaj, a następnie dosyp mąkę, wlej mleko i wyrośnięte drożdże. Ciasto drożdżowe wyrabiaj tak, by wtłaczać w nie jak najwięcej powietrza.
Gotowe, powinno odchodzić od rąk. Jeśli okaże się, że jest zbyt klejące, podsyp je niewielką ilością mąki. Miskę z ciastem drożdżowym dokładnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby mogło wyrosnąć.
Umyty rabarbar obierz i pokrój na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki. Gdy skończysz, ciasto powinno już zwiększyć swoją objętość. Blaszkę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż ciasto drożdżowe i rozprowadź po całej powierzchni. Przykryj blaszkę ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
Do miski po cieście wsyp mąkę, cukier oraz posiekane, miękkie masło. Staraj się połączyć składniki ucierając je w palcach, tak by powstawały grudki.
Na wyrośniętym placku drożdżowym poukładaj owoce, a następnie całość posyp kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut.
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką gotowy. Smacznego!
Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką,
Uwielbiam takie przysmaki. Sama chętnie wypróbuję ten przepis. Mam tylko nadzieję, że moje „zdolności” kulinarne mi w tym planie nie przeszkodzą 🙂