Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką, fot. flickr.com/whitneyinchicago

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką to idealny deser na początek lata. Ponieważ smakuje wyśmienicie, a do tego przywołuje najwspanialsze wspomnienia z dzieciństwa, warto dowiedzieć się, jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Składniki
Ciasto:
3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szklanka mleka
4 jaja (3 żółtka i jedno całe)
50 g świeżych drożdży
1/3 kostki masła
rabarbar (ok. 8-12 łodyg)

Kruszonka:
szklanka mąki
szklanka cukru
pół kostki masła

Czas przygotowania: 1 h 45 min

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

fot. Ewa Protasewicz

Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie dodaj łyżkę cukru i niewielką ilość ciepłego, choć niezbyt gorącego mleka. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Do rondelka wlej mleko i dorzuć masło. Całość trzymaj na gazie dopóki się nie zagotuje, od czasu do czasu mieszając, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Gdy mieszanka będzie gotowa, wstaw rondel do zlewu z zimną wodą, niech przestygnie.

Do sporej miski wrzuć jedno cale jajko, trzy żółtka i cukier.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

fot. Ewa Protasewicz

Wymieszaj, a następnie dosyp mąkę, wlej mleko i wyrośnięte drożdże. Ciasto drożdżowe wyrabiaj tak, by wtłaczać w nie jak najwięcej powietrza.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

fot. Ewa Protasewicz

Gotowe, powinno odchodzić od rąk. Jeśli okaże się, że jest zbyt klejące, podsyp je niewielką ilością mąki. Miskę z ciastem drożdżowym dokładnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby mogło wyrosnąć.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

fot. Ewa Protasewicz

Umyty rabarbar obierz i pokrój na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki. Gdy skończysz, ciasto powinno już zwiększyć swoją objętość. Blaszkę dokładnie wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż ciasto drożdżowe i rozprowadź po całej powierzchni. Przykryj blaszkę ściereczką i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.

Do miski po cieście wsyp mąkę, cukier oraz posiekane, miękkie masło. Staraj się połączyć składniki ucierając je w palcach, tak by powstawały grudki.

Na wyrośniętym placku drożdżowym poukładaj owoce, a następnie całość posyp kruszonką.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

fot. Ewa Protasewicz

Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut.

Przepis na placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

fot. Ewa Protasewicz

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką gotowy. Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Jak zrobić placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

1 Comments

Leave a Comment.