Jak zrobić rybę po grecku

Ryba po grecku cieszy się na polskich stołach niesłabnącą popularnością i to nie tylko w czasie świąt. Potrawa, której głównymi składnikami są ryba oraz zapiekane warzywa smakuje świetnie podawana na ciepło jak i na zimno. Choć jej nazwa może sugerować greckie korzenie z pewnością bliżej jej do kuchni litewskiej niż typowego greckiego klimatu. Oto poradnik, z którego dowiecie się jak zrobić rybę po grecku.

Składniki:

1 kg ryby – filety z morszczuka, mintaja lub dorsza,
3 duże marchewki,
1/3 średniej wielkości lub 1/2 mniejszego selera,
2 duże pietruszki,
2 średniej wielkości cebule lub 1 cebula i jeden mniejszy por,
1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
2 listki laurowe,
3-5 kulek ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu
sól, pieprz i papryka mielona łagodna do smaku, jeśli ktoś lubi dania pikantne może dodać odrobinę papryki ostrej lub chili,
2 szklanki wody,
3 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia ryby)
olej do smażenia.

Czas przygotowania: 50 minut

Cebulę i pora pokrój drobno, pozostałe warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę
i por, chwilę podsmażaj mieszając. Następnie dodaj resztę warzyw wymieszaj z porem i cebulą, krótko podsmaż, dodaj przyprawy i zalej wodą. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaj koncentrat pomidorowy i duś do miękkości.

Rybę posyp solą i pieprzem (duże kawałki można przekroić na połowę), następnie obtocz w mące i usmaż na oleju. W szerokim płaskim garnku lub naczyniu żaroodpornym układaj warstwami warzywa i rybę na przemian. Powstały w czasie duszenia warzyw sos wylej na rybę z warzywami.

Danie najlepiej smakuje na drugi dzień. Można je podawać na zimno lub podgrzane.

Smacznego!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Jak zrobić rybę po grecku, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Leave a Comment.