Jak zrobić śledzie pod pierzynką?

Śledzie to jedna z tych ryb, które najczęściej goszczą na naszych stołach. Wśród najbardziej klasycznych potraw królują oczywiście śledzie w śmietanie lub z cebulą. Jednak sposobów na przygotowanie pysznych śledzi jest znacznie więcej, dlatego naszym czytelnikom podpowiadamy jak zrobić śledzie pod pierzynką.

Składniki:

4-5 filetów śledziowych (matiasy),
2 średniej wielkości cebule,
4 ziemniaki,
3 średnie marchewki,
3 jajka,
słoik majonezu ok. 400 g,
sok z cytryny,
szczypiorek.

Czas przygotowania: 45 minut

Marchewkę i ziemniaki ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (każde osobno) Jajka ugotować na twardo
i pokroić w drobna kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę o skropić sokiem z cytryny, śledzie pokroić na małe kawałeczki.

W głębokim naczyniu (może być szklana miska) ułożyć cebulę, następnie śledzie, cienką warstwę majonezu, ziemniaki posypane pieprzem, warstwę majonezu, marchew, warstwę majonezu. Na to wykładamy ostatnią warstwę – pokrojone jajka. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Jak zrobić śledzie pod pierzynką?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Leave a Comment.