Jak zrobić śledzie w porach?

Śledzie to jedne z najczęściej spożywanych ryb w naszym kraju. Niedrogie, a do tego świetnie smakujące, stają się inspiracją do wielu dań. Dziś prezentujemy przepis na jedno z nich. Z naszego artykułu dowiesz się jak zrobić śledzie w porach.

Składniki:

1/2 kg matiasów,
1 duży por albo 2 mniejsze (biała część),
15-20 dkg sera żółtego,

Sos:
4 łyżki majonezu,
1 łyżka musztardy łagodnej,
1 czubata łyżka cukru,
pieprz mielony.

Czas przygotowania: 30 min (przygotowanie) jednak warto pamiętać, że wcześniej śledzie trzeba jeszcze wymoczyć

Śledzie wypłukać i wymoczyć (ok. 4 godzin). Jeśli są bardzo słone zmienić wodę w trakcie moczenia.
Wymoczone filety śledziowe pokroić paski, por pokroić w półkrążki, a ser w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Dodać majonez wymieszany z musztardą i cukrem, doprawić pieprzem. Całość wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakują następnego dnia.
Smacznego.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Jak zrobić śledzie w porach?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Comment.